Ferrari F1 2000

 


Použitý model, výrobce, měřítko: Model FERRARI F1-2000, Tamiya, 1:20

Autor modelu: Michael Maschik

Použité doplňky: Leptané přezky pásů 1:20 výrobce REJI MODEL, Obtisková sada Ferrari F1 2000 – Marlboro sponsor logo REJI MODEL, olověné drátky na ztvárnění kabelů a trubkových rozvodů, zvonkový drát, vodivá samolepící páska na ztvárnění bezpečnostních pásů, Figurka Driver 1/20e – GF Models

Kdy byl model postaven: Neuvedeno


Popis stavby:

Model jsem stavěl po krocích, ve kterých jsem se snažil barvit co nejvíce zkompletovaných částí najednou. Proto jsem nejdříve sestavil karoserii, ale bez vložení sedačky pro jezdce a vybavení včetně  volantu, které jsem stříkal s již sestaveným podvozkem základem Gunze a polomatnou černou barvou Revell. Slepené spojlery a karoserii jsem nastříkal základní barvou Gunze a připravil pro nástřik červenou barvou podvozek překrytím páskou již dříve obarvené spodní části černou barvou. V dalším kroku jsem stříkal airbrush pistolí Pink Primer od ZEROPAINTS a na to odstín Pre-2004 Rosso Formula 1 od ZEROPAINTS určený přímo pro tento vůz Ferrari. Nechal vše pořádně zaschnout a karoserii a spojlery přeleštil pro to určenými pastami od firmy Tamiya. Znovu jsem vymaskoval karoserii abych mohl nastříkat černou barvou část, kde bude motorový prostor a vnitřek kokpitu. Spojlery jsem také maskoval, abych mohl nastříkat bílé plochy kde budou loga sponzorů.
 
Sestavil jsem motor a stříkl ho černou polomatnou barvou. Po zaschnutí jsem zamaskoval části které zůstanou v černé a pokračoval v nanášení barvy hliníku od Alcadu. Také další díly modelu jako výfuky, sání vzduchu, chladiče, disky kol, které mají mít barvu kovu, jsem připravil nanesením lesklé černé jako základu a poté jsem díly nastříkal několika odstíny kovových barev Alcad a zapustil do spár Panel Line Accent Color – Black od Tamiya. Kevlarový povrch na zavěšeních kol jsem znázornil nástřikem černé barvy a poté jsem stříkl jemně stříbrnou barvu přes jemnou síťku z jiné stavebnice Tamiya která byla přiložena pro ztvárnění mřížek v karoserii auta.

Kevlar na motorovém sání vzduchu jsem vytvořil z obtisku od REJI MODEL. Jemné detaily na volantu jsem barvil štětcem barvami Vallejo. Bezpečnostní pásy jsem vystříhnul z vodivé samolepicí pásky používané v elektrotechnice, nabarvil červenou akrylovou barvou a patinoval technikou dry brush. Po zaschnutí jsem nanesl loga z obtiskového archu a přetřel je pololesklým lakem. Navlékl jsem leptané přezky a zámky pásů. Celek jsem poté vlepil na již nabarvenou sedačku a sestavil všechny vnitřní části kokpitu. Nanesl jsem obtisky ze stavebnice a také loga sponzorů. Používal jsem vypínací roztok MICRO SOL, jelikož obtisky ze stavebnice jsou hodně hrubé. Domnívám se, že tento krok mi způsobil následující problém a to popraskání a zvlnění obtisků po nástřiku lakem ve spreji Mr.SUPER CLEAR. Naštěstí jsem začal předním spojlerem a tak jsem byl schopen toto poškození odstranit, přebroušením zaschlé barvy a vybarvením štětcem poškozených částí obtisků. Dále jsem již sprej od Gunze nepoužil a karoserii stříkal ve vrstvách prostředkem na podlahové krytiny FUTURE. Byl to docela porod, protože se nedá brousit a každé smítko prachu je vidět. Já jsem zvyklý na tvrdé laky, které mohu po zaschnutí přebrousit a tím opravit povrch při ulpění smítka prachu a nebo stečení laku.
 
Při sestavování motoru modelu jsem studoval fotografie z internetu a podle nich doplnil kabely k senzorům na výfucích a kabely elektroinstalace. Z hrubších olověných drátků a z modrého zvonkového drátu jsem doplnil trubkové rozvody. Z plastového rámečku jsem vytáhl a vypiloval přívod od sání motoru k bloku motoru, natřel černou barvou a vlepil na motor.

Podložka pod model je z plastového rámečku na fotografii, bez povrchové úpravy. Vozovku jsem vyrobil z tvrdého kartonu na který jsem nalepil smirkový šedý papír. Vymaskoval jsem pruhy pro servisní depo a patinoval. Nechal jsem vygravírovat cedulku a nabarvil figurku jezdce od Řeckého výrobce GF- Models.

Tento model byl oceněn na mezinárodní soutěži v Maďarsku a také na mé oblíbené soutěži v Kopřivnici.


 

avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů