Ukrajina 1944

 


Autor modelu: Michael Mašík

Použitý model, výrobce, měřítko: Sd.Kfz.165 Hummel, Revell, 1: 72

Použité doplňky: zřícenina – Walls and Ruins II, Italeri, figurky – Tank crew, Preiser, helmy, várnice – Goffy Model, kanystry, bedny – CMK, travní foliáž – Model Scene, dubové listí – Model Scene, přízemní plevel – Model Scene, pušky – šrotiště Dragon

Kdy byl model postaven: dokončeno koncem roku 2009


Popis stavby: Jelikož jsem chtěl zkusit v modelařině něco nového a stavba bojové techniky mi připadala jako oddychová záležitost, vzal jsem si s sebou na mou poněkud delší služební cestu model samohybného děla Hummel a několik lahviček barev Vallejo na štětec.

Ale zase tak v pohodě to nebylo. Byl jsem zvyklý stavět v tomto měřítku. Jenomže lodě v sedmdesát dvojce jsou přece jen větší. U Hummelu se pracuje s pinzetou skoro pořád. Také jsem bojovku stavěl poprvé a vše natíral štětcem, proto jsem v průběhu stavby musel natírat jednotlivé podsestavy ještě před slepením. Když mi v klubu kolegové sdělili že takový model je týdenní záležitost připadal jsem si jako pěkný lempl.

Výlisky jsou bez otřepů a lícují dobře, jediný problém jsem měl s přilepením pancíře chránící houfnici a posádku v přední části, kde mi neseděla s podlahou a musel jsem tam vlepit úzké proužky plastu. Také byly nepříjemné vyhazovače umístěné na vnitřní straně bojového prostoru. Doplnil jsem madla na poklopech a dveřích bojového prostoru . Dále jsem zúžil stěny hlavně na modelovou velikost. Z podkladů jsem se dozvěděl, že pozdní verze kterou model představuje měla horní vodící kola pásů celokovové. Neměl jsem možnost náhrady, tak jsem je ponechal s gumovanou obručí, zde je chyba na straně výrobce. Ale při válečné výrobě a opravách kdoví ?! Kamufláž jsem zvolil podle návodu výrobce. Jedná se o stroj operující v roce 1944 na Ukrajině.

Po návratu do domácího prostředí, kde jsou podstatně lepší modelářské podmínky jsem na modelu znázornil opotřebení a začal se stavbou diorámy. Kulatý rámeček jsem zakoupil u fotografa. Krycím sklem jsem uzavřel rámeček a terén vytvořil ze štukatérské sádry. Pro ztvárnění struktury jsem přidal do sádry trošku jemné suché maltové směsi. A nastříkal hnědým odstínem míchaným od oka. Ruina budovy je ze stavebnice Italeri, bohužel výlisky nejsou oboustranné. Proto jsem zadní část vyplnil Mulliputem a vyryl strukturu zdiva. Z části tmelu jsem vymodeloval kameny pro znázornění suti. Po zaschnutí jsem elektrickou frézkou vyryl hrubou strukturu, jak do zdiva, tak do kamenů. Poté jsem barvil zdivo různými barevnými odstíny. Bohužel se tento efekt při dalším patinování vytratil. Po zaschnutí olejů jsem vše sjednotil matným lakem. Rozvrhl jsem rozmístění zdiva a techniky a přilepil napevno Herkulesem. Přidal jsem suť a kameny vytvořené z hmoty Kera Plast. Potom jsem začal pokládat trávu. Tu jsem odřízl od spodní pěnové podložky, namočil a lepil na sádru.

Zvolil jsem podzimní prostředí a trávu jsem pro sjednocení ještě přestříkal žlutou pískovou barvou. Figurky ze sady Preiser jsem upravil a nabarvil dle publikace Uniformy německé armády za 2. světové války z nakladatelství Naše vojsko. Z vysušeného asparágusu jsem uřízl větvičky a nalepil postupně lístek po lístečku od Model Scene. Větvičku jsem ještě natíral a patinoval, na lístky jsem zapustil jemné barevné filtry. Doplnil jsem doplňky a byla hotová má první dioráma. Myslím že nebude poslední, ale vše chce svůj čas.


avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů