Klubový Patlák 2021

 


Autor textu: Milan Matušek, pár větami přispěl Daniel Ševčík
Autoři fotografií: Milan Matušek, Daniel Ševčík


V již tradičním termínu v poslední srpnový víkend se uskutečnil 4. ročník Patláku KPM Opava. K tomuto účelu si pronajímáme apartmán s přilehlou terasou v penzionu Salaš za obcí Kajlovec (Hradec nad Moravicí). Po loňské pauze jsme se sešli postupně v počtu šesti účastníků a v sobotu přijel 7. kolega na návštěvu. Okolo pátečního poledne jsme se začali sjíždět do přilehlé restaurace k obědu a besedě o modelářských plánech.

Předpověď počasí nám bohužel nepřála tolik jako předloni a tak místo ochrany před sluncem se řešilo, jak se zahřát. Alespoň jsme se nespálili a kompresory se nepřehřívaly. Páteční odpoledne bylo sice tu a tam zpestřeno paprsky slunce, ale v sobotu a v neděli už pršelo více. Naštěstí nefoukal vítr, takže se to dalo snést.

Na stolech byly k vidění různé stavebnice různých měřítek. Jen namátkou Spitfiry 1:72 i 1:48 několika verzí, SBD Dauntless, géčkový Starfighter a Izraelský Sa´ar, z techniky Jeep 1:35 nebo ISU-152 1:72. Další modely zůstaly nevytaženy, brali jsme si je pro případ, kdybychom nabrali údernické tempo, tak ať máme co stavět a nejsou prostoje. Smile Vzhledem k okolnosti, že terasa, kde jsou umístěny stoly, je pokryta prkny, mezi kterými jsou dostatečné spáry na to, aby mezi ně něco vhodně malého zapadlo, došlo i na rozborku i zborku její podlahy. Naštěstí jsme kluci šikovní a držíme se hesla "Vždy připraven!", tak jsme měli s sebou i vhodné nářadí. Smile

O sobotním odpoledni nás svou přítomností poctil Matěj. Sice přijel jen na krátkou návštěvu, ale aby neseděl na sucho, tak ho Vrtulník pohostil netradičním nealko pivkem z vlastních zásob. A protože si chudák už dlouho nezamodelařil, tak mu pro změnu Brambo nabídnul několik rámečků ze své stavebnice. Matěj z nich vyštípal několik dílů a ty si i začistil a dostal se tak do stavu té správné modelářské nirvány. Kdyby mohl zůstat delší čas, jistě by došlo i na lepení, nebo práci s barvami. I když tak činil po dlouhé pauze, nic ze svých schopností neztratil.

Nikdo ze zúčastněných nedovedl model k dokončení, ale tuto metu si ani nikdo z nás nevytýčil. Spíše se setkání vedlo v duchu mnoha začátků nových staveb.

Závěrem můžeme říci, že do 100% stavu nebyl doveden žádný z modelů, na to jsme si vybrali příliž složité stavebnice a museli jsme dodržovat technologické pauzy. Nálada byla po celý čas výborná, patlalo se příjemně, i strava na Salaši byla velmi chutná a tak že je možné považovat tento v pořadí již čtvrtý ročník Patláku za vydařený.


avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů