Klubový Patlák 2019


Autor článku: Matěj Janyška


V již tradičním termínu - poslední srpnový víkend - se uskutečnil 3. ročník Patláku KPM Opava. Výjezd byl tvořen klasickým osazenstvem v počtu pěti kusů. Rosničky nám dopředu věštily krásné tři dny slunného počasí, které si při venkovní stavbě určitě hodí. Zahájení Patláku bylo naplánováno jako vždy na páteční čas obědový.

Po příjezdu a veledůležitém občerstvení proběhlo organizační rozdělení pracovních stolů do jednotlivých sektorů. Následně, při rozložení pracovního náčiní včetně připravených modelů, jsme došli ke zjištění, že hlavní stavebním proudem letošního patláku budou stroje pověstného "Východního bloku", a že se nám zároveň podařilo pokrýt téměř všechna mainstreamová měřítka. Sestava modelů/ářů vypadá takto: Lopuch - dual combo Obj. 279 od Takomu v měřítku 1/72, Vrtulník - Mig-15UTI od Eduardu v měřítku 1/144, Falkirk - PZL. 23A Karaś od IBG v měřítku 1/72 + PZL P.11c od Arma Hobby a od Azuru v měřítku 1/72, Mates - MiG-17F od Směru v měřítku 1/48. Tuto hegemonii narušoval akorát PaCo se svými dvěma Stukami od Trumpeteru a Hasegawy v měřítku 1/32. Záhy po zahájení o sobě dala vědět výše zmiňovaná kvalitní předpověď počasí. Po chvíli intenzivní práce se totiž nelepily pouze modely, ale i naše trika, neb sluneční kotouč svítil opravdu velmi urputně. Páteční den jsme zakončili tradičním sledováním kultovního seriálu Haló, haló.

Na počátku sobotního dne nás po menším hledání (jako domorodec nás prostě nemohl najít Very Happy ) navštívil Brambo, který s námi zůstal po celý den a připojil se se stavebnicí typu "krátký běh" (čti short run) letounu LaGG. Ochranu proti slunci zajišťoval důmyslný systém typu "Mohamed" a tak se již modelařilo o něco lépe.

Nedělní dopoledne skýtalo poslední možnost zapracovat na modelech, každopádně se ukázalo, že jediný kdo má reálnou šanci uspět je Vrtulník se svým MiGem. Libor se v sobotu zasekl na stavbě podvozku prvního ze dvou tanků. Falkirk trochu bojoval se stavebnicemi polské výroby, Mates hodně bojoval se spasováním a přípravou povrchu směrácké sedmnáctky. No a PaCo vzhledem k měřítku ani nepřijížděl s ambicemi nějaký model dokončit.

Závěrem můžeme říci, že do 100% stavu nebyl doveden žádný z modelů. Milan se dostal těsně před dokončení, ostatní to budou muset dohnat domácími pracemi. Počasí i nálada byly po celý čas velmi dobré a myslím, že je možné považovat tento v pořadí třetí ročník Patláku za vydařený.


avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů