Výstava plastikových modelů KPM Opava

 


Autor textu: Daniel Ševčík
Autoři fotografií: Pavel Bezecný, neznámí členové KPM (Beze se sám nefotil, když vykonával funkci oficiálního opraváře modelů), Jiří Alex Gill (fotografie z vernisáže)


3.4.2014 proběhla vernisáž několika výstav v Městském muzeu a galerii Hradec nad Moravicí na Zámecké ulici (cca 200 m pod zámkem, vedle kostela, budova Národní školy). Jednou z nich je i výstava plastikových modelů Klubu plastikových modelářů Opava. Výstava probíhá ve spolupráci s MěÚ Hradec nad Moravicí

V roce 2013 byl palubní nástěnkář KPM osloven členy občanského sdružení Za lepší Hradec, jestli by opavští plastikoví modeláři neuspořádali v Hradeckém muzeu výstavu svých modelů. Návrh byl přednesen na následném briefingu a schválen se slovy "je jedno, jestli se na to práší doma nebo někde jinde". Našli se však i vizionáři, kteří v této akci viděli příležitost na zviditelnění našeho klubu.

A pro palubního nástěnkáře nastalo po dobu prvních tří měsíců roku 2014 prímové období organizování výstavy plné veselých zážitků, které by se dalo také charakterizovat Churchillovským "krev, dřina, pot a slzy". Ač bez předešlých zkušeností začal prosazovat systém maximální přípravy před instalací (těžko na cvičišti, lehko na bojišti). Systém spočívá ve vytvoření popisek a plánu rozložení modelů předem tak, aby vlastní instalace spočívala v "naházení" modelů do vitrín, opatření popiskami a doladění drobných detailů. Systém ovšem vyžaduje dodání seznamu exponátů s jejich přibližnými rozměry. Do toho probíhalo jednání se zástupci města, ohledně toho, co je třeba připravit a zařídit předem a příprava smluv, s čímž Brambovi významně pomohl PaCo.

Instalace byla naplánována na víkend před vernisáží a nejdůležitější část  - tedy zaplnění vitrín se podařilo provést během soboty, čímž se potvrdila správnost Brambova přístupu. Přítomní kolegové z KPM umisťovali modely do vitrín, několik vitrín se poskládalo na místě a členové také provedli přeskládání některých tématických skupin. Za několik hodin bylo hotovo a konečný výsledek všechny příjemně překvapil. Významně nám pomohl Brambův kamarád Petr Havrlant, který co by zkušený matador v oblasti pořádání výstav byl přítomen. Původně se měla výstava uskutečnit v jedné místnosti, ale Petr nám zajistil ještě jednu menší, navrhnul také přeskládání některých částí a také provedl instalaci exponátů, které visí na zdi.      

Ve 2 místnostech a přilehlé chodbě se nachází  v 15 uzavřených vitrínách přes 230 plastikových modelů letadel, vrtulníků, bojové techniky, diorám, figurek, automobilů a lodí v měřítcích 1:8 až 1:144. Modely jsou seřazeny tematicky a doplněny popisnými cedulkami, ze kterých se návštěvník dozví základní informace o modelu i jeho předloze. Nejstarším postaveným modelem je německý střemhlavý bombardér Junkers Ju-87 Stuka postavený v 70. letech 20. století ze 2 modelů sovětského bitevního letounu IL-10 Šturmovik. K dalším zajímavým modelům patří vítězný vrtulník z ModelBrna 2007 a Pardubické soutěže 2008 - Mi-24V v měřítku 1:48 s dobou stavby 2,5 roku, modely automobilů v měřítku 1:24 a 25 s řadou ocenění z modelářských soutěží nebo modely bojové techniky, která na konci 2. světové války bojovala v Československu a i přímo na Opavsku. Kuriozitou je i model obrněného vlaku ze SNP v měřítku 1:120 (TT) od Profimodelleru a V-1 v měřítku 1:144 od OWL.

Výstavu kromě vlastních postavených modelů doplňuje řada dalších exponátů. Mezi nejpozoruhodnější patří originální plánek modelu německého Junkersu Ju-52 ze 40. let 20. století a ručně malované bokorysy letadel. Dalšími doprovodnými exponáty jsou reprodukce plakátů z období 2. světové války. Expozici doplňují 2 samostatné vitríny. V jedné se nachází exponáty ukazující historii plastikového modelářství v Československu, ve druhé je návštěvníkům přiblížena stavba plastikového modelu od zakoupení po hotový model na příkladu amerického bombardéru Boeing B-17. Tyto vitríny jsou doplněny souvislejšími doprovodnými texty, aby si i nemodelář mohl udělat představu i kitařině.

V přiložené fotogalerii najdete fotky zachycující instalaci výstavy a několik fotografií z vernisáže.       

Za KPM Opava přeji návštěvníkům, ať se jim naše exponáty líbí.

Výstava plastikových modelů probíhá o svátcích a víkendech v čase 10:00-16:00 do 31.8.2014. Vstupné nás vrací skoro do doby minulé, dospělí platí 20,- Kč, děti, senioři 10,- Kč. Vstupné platí pro celé muzeum a zahrnuje všechny výstavy, které se v něm nacházejí.


 

 

 

avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů