Palačov 2011

Vzpomínka k výročí největší letecké bitvy nad Moravou


Autor článku: Milan Matušek


Beze nám zprostředkoval pozvánku Leteckého muzea v Suchdole nad Odrou na vzpomínkovou akci v Palačově u příležitosti 67. výročí největší letecké bitvy nad Moravou. Bitva proběhla na stříbrnou neděli 17.12.1944 v souvislosti s náletem 15. USAAF na hornoslezské rafinerie. Výsledkem krvavého zuřivého střetu bylo zničeno na 78 letadel a víc jak 220 letců obou bojujících stran bylo zabito, zraněno nebo padlo do zajetí.

Za náš klub jsme jeli já a Beze. Naštěstí ráno bylo na prosinec zcela neobvykle příznivé počasí, na rozdíl od předcházejícího dne. Vyjeli jsme s dostatečným předstihem, což se nám vyplatilo, neboť díky mé mechanické navigaci s neaktualizovanými mapovými podklady, jsme cestou do Palačova trochu bloudili. Navigace v obci již byla díky zevrubnému plánu bezproblémová. Na místě vzpomínky se sešla poměrně slušná účast včetně zástupců Svazu letců z Příbora. Zástupce Svazu letců přednesl krátký proslov. Beze zapálil svíčku na památku zahynulých členů osádky zde dopadlého bombardéru B-24J Liberator „Flying Finger“ (Létající prst). Přítomen byl i pamětník dopadu bombardéru. Cestou z Palačova jsme se zastavili v obci Hůrka, kde je památník letecké nehody letounu Il-14 s katastrofálními následky. Bohužel celá osádka i cestující zahynuli. Na pamětní desce mě zaujalo datum nehody, na den přesně 40 let od zřícení Liberatoru u Vršovic…

Kromě návštěvy vzpomínkové akce, byla našim cílem i návštěva suchdolského muzea a shlédnutí posledních dvou přírůstků jejich sbírky. Prvním je motor DB 605A z letounu Bf 109 G-14 (více o něm zde: http://www.leteckemuzeum.eu/news/l1/. Druhým je dochovaný motor Pratt & Whitney R–1830–43A z palačovského Liberatoru, o jeho nálezu více zde: http://www.leteckemuzeum.eu/news/j3/. Zatímco motor Liberatoru je pečlivě vyčištěn a nakonzervován, tak motor Messerschmittu je vyčištěn a ponechán ve stavu, v jakém dlel 67 let pod zemí. Umožňuje návštěvníkům si zhruba představit sílu, která dokázala tvarovat blok motoru za studena.

Celá návštěva se nesla v přátelské atmosféře a bohatou sbírku suchdolských nadšenců mohu jen doporučit.


avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů